Do you speak human?

Do you speak human?

Space 10 is het onderzoekslaboratorium van Ikea in Kopenhagen. Het onderzoekt allerlei zaken over het leven in de toekomst. Een van de recente onderzoeken is Do You Speak Human en gaat over onze visie op robots. Hoe zien wij onze toekomstige robots het liefst? Hoe moeten ze zich gedragen en wat moeten ze 'willen' doen voor ons? Het onderzoek werd uitgevoerd onder 12.000 mensen in 139 landen. Enkele opmerkelijke resultaten: 73% wil dat AI-machines lijken op mensen en 69% van de ondervraagden wil dat de robots ons wereldbeeld en onze normen en waarden reflecteren. Klinkt mooi. Maar we moeten AI wel in de hand houden. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat 45% graag zou kiezen voor gehoorzame, onderdanige robots met vrouwenstemmen. De eerste stappen zijn al gezet met Siri, Alexa, Cortana.

Carrière platform Quartz testte hoe deze digitale assistenten reageerden op vrouwonvriendelijke opmerkingen en pornografische verzoeken. Niet zoals verwacht. Of misschien juist wel? Het leidde in ieder geval tot een grote online petitie tegen de programmeurs van Amazon en Apple.

En dan is er nog de verontrustende Filter Bubble; het verschijnsel dat een algoritme je zoveel mogelijk dingen laat zien en horen die je hoogstwaarschijnlijk interessant vindt. Is toch prettig? Tot op zekere hoogte zeker. Maar ook hier kan het gaan knagen. Want wat gebeurt er met je beeldvorming - over politiek bijvoorbeeld - als zaken buiten je interesseveld nooit meer voorkomen in je Facebook-feed? Verbreedt het je horizon of word je er narrow-minded van? Hoe beïnvloedt de Filter Bubble onze kijk op de wereld?

Do you speak human?
Do you speak human?
Do you speak human?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief