The Fabricant: immateriële mode

The Fabricant: immateriële mode

Amber Jae Slooten vertaalt de behoefte aan 'minder' mode letterlijk: ze creëert voor 'digital fashion house' The Fabricant digitale mode. Daarmee wil ze voorkomen dat er kleding wordt geproduceerd die vervolgens niet wordt verkocht. De manier waarop The Fabricant kledingstukken en stoffen laat bewegen behoort tot de top van wat op dit moment mogelijk is in digitaal bewegende stoffen en modedesigns. Amber Jae Slooten was finalist in de serie Toekomstbouwers van de VPRO

The post-couture collective

The post-couture collective

The Post-Couture Collective van Martijn van Strien is de eerste maker-community voor kleding. Het maakt van elke consument een producent. Designs zijn vrij te downloaden en middels laser-cutting uit stof te snijden. Vervolgens kun je de patroondelen zelf gemakkelijk in elkaar zetten zonder naald en draad. Inmiddels hebben ook ontwerpers uit Wenen en Antwerpen zich bij het collectief aangesloten. Op de website kun je nu zo'n twintig designs downloaden. Of je gaat naar een van de pop-up shops, mocht je geen laser-cut-machine in de buurt hebben.

sleminars

sleminars

Komt de productie van schoenen terug naar Europa en de VS in de vorm van robot gestuurde zelfvoorzienende fabrieken? Zal de fysieke winkel gered worden door de mogelijkheid om ín de winkel zelf de schoen te produceren? Gaat de ontwikkeling van computers en scanners zo snel dat we op korte termijn onze schoenen zelf thuis kunnen uitprinten? Deze en meer onderwerpen komen aan bod bij het 'sleminar' van SLEM; het opleiding en innovatie instituut voor schoenen en de leer industrie in Waalwijk.